Engine randomly shuts off

Discussion in 'Issues, Repairs, Warranty, TSB, Recalls' started by smann, Mar 17, 2017.

  1. smann

    smann Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Toronto
    Posts:
    524
    Likes Received:
    88
    0   0   0
    I drive a 2016 Mustang GT PP 6 Speed manual.
    I have never tuned the car, or done any bolt on mods.
    Only cosmetic changes.

    The engine randomly shuts off with no pattern. Sometimes it won't shut off for 2 months, then sometimes it'll shut off twice in a day. Once it shuts off, I can simply push the clutch in and start it normally. And then it'll drive without issues.

    I've took it to Ford to have a look at, but unfortunately they weren't able to replicate the problem I have.

    Please let me know if there's a solution for this. I've checked the recalls and their is nothing out there for my VIN.

    I know there's already another thread on this but no one has provided any updates or solutions since mid 2016.


    This is driving me nuts lol :headbonk:
     
  2. JackBauer

    JackBauer Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2015 Magnetic base GT 6SP
    Joined:
    May 28, 2016
    Location:
    Arlington, TX
    Posts:
    145
    Likes Received:
    31
    0   0   0
    there's an issue with the throttle position sensor causing the engine to shut off randomly. not sure if it affects 2016's but i do believe it did on 2015's. fix is to update ecm and/or replace the throttle body/throttle position sensor.
     
  3. OP
    OP
    smann

    smann Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Toronto
    Posts:
    524
    Likes Received:
    88
    0   0   0
    bump
     
  4. OP
    OP
    smann

    smann Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Toronto
    Posts:
    524
    Likes Received:
    88
    0   0   0
    I took it to ford and they said they could not find any issues.. Is there anything else? Not throwing any codes or anything.
     
  5. OP
    OP
    smann

    smann Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Toronto
    Posts:
    524
    Likes Received:
    88
    0   0   0
    Bump
     
  6. melwff

    melwff Well-Known Member

    Vehicle(s):
    Mustang GT 2017
    Joined:
    Oct 4, 2016
    Location:
    Danbury,CT
    Posts:
    371
    Likes Received:
    63
    0   0   0
    tell the dealer to look at this service bulletin if your car was built before May 31st, 2016

    TSB 16-0139
     
  7. iGovernment

    iGovernment Well-Known Member

    First Name:
    Kevin
    Vehicle(s):
    2016 GT 6MT w/PP
    Joined:
    Jun 2, 2016
    Location:
    Tampa, Fl
    Posts:
    134
    Likes Received:
    15
    0   0   0
    It is the throttle positioning sensor. Had this same issue on my Infiniti G35, not fun losing steering on a curvy highway off ramp. Had to keep the rpms high to keep the engine from turning off, but this could of blew the engine of course.
     
  8. Mikegig

    Mikegig Member

    First Name:
    Mike
    Vehicle(s):
    2015 Roush Stage 3 Mustang
    Joined:
    Sep 8, 2016
    Location:
    Morrison, TN
    Posts:
    22
    Likes Received:
    4
    0   0   0
    Did you get a "Run Power Active" message on your dash? Same thing happened to me the other day while clutch was depressed and coasting through a parking lot. Looked down and saw the message and the tach was at 0. My dealer wants to reflash my ECM, but it has to be done by Roush. Have to call Roush on Monday. They were closed on Good Friday..............lol..........
     
  9. OP
    OP
    smann

    smann Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Toronto
    Posts:
    524
    Likes Received:
    88
    0   0   0
    Yea lol, hasn't happened in a while now. I don't know what it is, it happens at random and can't be replicated. I've stopped worrying about it now since my car is Lund tuned. They reflashed mine too but it happened after again.

    My car hasn't had this issue at all since it's been tuned, don't think it fixed it; Just hasn't happened yet.
     
    Mikegig likes this.
  10. Cascadia_302

    Cascadia_302 Member

    Vehicle(s):
    2015 RubyRed GT M6 Premium
    Joined:
    Feb 24, 2015
    Location:
    PNW
    Posts:
    1,962
    Likes Received:
    427
    Rating:
    100%
    1   0   0
    This happened to me twice, once right after filling up at this budget priced ARCO station down the road. Since I thought the problem could be shitty gas I stopped filling my car there and problem hasn't occured since then, well over a year ago. Just a thought.....
     
    Mikegig likes this.
  11. Cobra Jet

    Cobra Jet Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2018 EB Prem. w/PP and 94 Mustang Cobra
    Joined:
    Feb 12, 2015
    Location:
    NJ
    Posts:
    4,918
    Likes Received:
    1,908
    Rating:
    100%
    2   0   0
    It's either throttle body related OR the IMRC's... Both of those are known issues with the GT's and that type of "stall".
     
  12. GTMesteno_5.0

    GTMesteno_5.0 Member

    Vehicle(s):
    2016 GT PP
    Joined:
    Feb 26, 2017
    Location:
    SoCal (I.E.)
    Posts:
    13
    Likes Received:
    3
    0   0   0
    I've been having the exact same issue with mine :frusty:.
    Will be heading to the dealer this week.
     
  13. keltymd

    keltymd Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2017 PP
    Joined:
    Aug 27, 2016
    Location:
    Murfreesboro
    Posts:
    1,096
    Likes Received:
    223
    0   0   0
    mine has done it twice now please let me know if anyone gets a fix. Both times I was leaving a gas station (didnt just fill up) and the car was on a substantial down slope (front lower than the rear) leaving the parking area. Today's it stalled and started right back up then I drove about 1/10th mile to a stop sign. When I pushed in the clutch and stopped it stalled and took a long time before it actually caught and started. All the times it just said "full power active" on the display like I had pressed the start button without pushing in the clutch and went into "accessory" mode
     
  14. AlphaCoyote

    AlphaCoyote Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT w/ PP, 2018 Honda Accord 1.5 Sport
    Joined:
    Jul 20, 2016
    Location:
    Austin, TX
    Posts:
    136
    Likes Received:
    51
    0   0   0
    Bump
     
  15. Diocletian

    Diocletian Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2018 Orange Fury Mustang GT Premium A10 w/ PP1. 2006 Toyota 4Runner SR5
    Joined:
    Jun 11, 2018
    Location:
    Orlando, Florida
    Posts:
    354
    Likes Received:
    143
    Occupation:
    Infrastructure Engineer
    0   0   0
    This happened to my 2018 GT A10, it's now on day 2 of sitting at the service center, with less than 3k miles on it, and no word from the dealer about updates on it. I'll let you know if they find anything.
     
Loading...

Share This Page