Line Lock Enabled On Non-GT!!

Discussion in 'DIY' started by Thestangb, Jan 1, 2018.

  1. Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    #1 Thestangb, Jan 1, 2018
    Last edited: Jul 19, 2018
    First of all MERRY XMAS & HAPPY NEW YEAR!

    So I finally got some time to work on my car and enable the line lock!

    The hard way

    Things you'll need
    1. GT ABS module - got mine from eBay for $50 shipped (Make sure you get the module + hydraulic pump as both need to be replaced)
    2. Forscan or IDS


    The procedure

    1. Replace the complete ABS module and start the bleeding procedure
    2. Use Forscan to get the ABS module programmed as follows:
      • The ABS module has the whole VIN stored in the blocks from 01-01 till 01-04 , so you'll need to use an ASCII to HEX converter http://www.asciitohex.com/ -
        Let's take this VIN for instance: 1FA6P8CFXH5346081 (Don't forget that the last 2 bits of each block are checksum)


        [​IMG]
    3. Using Forscan services procedure, perform ABS calibrate lateral acceleration sensor
    4. Get the IPC programmed to get the Line Lock option to show up (I can't remember the change I made tbh)
    5. BURN THEM TYRES!


    Here are the videos:

    [ame]

    [ame]


    The easy way (Software way)

    This was tested and successfully done on an EB!

    You will need to buy a UCDS tool in order to do this (I'm not related to this website in any way): https://www.ucdsys.ru/?page_id=93&lang=en


    After getting this tool and downloading their application,now you will need to flash the ABS module as the following:

    1. Run the UCDS app

    2. Select VBF File Loader



    3. Add the attached files as per the pic (Make sure you add them in order!)
    1. DG9C-2D052-AA
    2. FR3C-2D053-CE
    3. FR3C-14C602-CEC
    o2BHPRn.png

    4. Tick "Enable sleep all modules mode"

    5. Click Start Programming and wait for the process to be completed.

    6. After the flashing procedure is done, now you need to use Forscan (You can still use the UCDS but I prefered the Forscan as I had the calibration done already) - Program the ABS as-built data as the below:

    760 02-01: 2113 3111 00E0
    760 02-02: 0200 79E6
    760 03-01: 55C0

    7. You need to program the ABS to recognize your VIN as explained in before:

    The ABS module has the whole VIN stored in the blocks from 01-01 till 01-04 , so you'll need to use an ASCII to HEX converter http://www.asciitohex.com/ -
    Let's take this VIN for instance: 1FA6P8CFXH5346081 (Don't forget that the last 2 bits of each block are checksum)


    An alternative would be to load your stock ABS as built and write only the values of the block #1 (from 01-01 to 01-04) to the module

    8. Enjoy ;)


    P.S. AS STATED, THIS WAS DONE SUCCESSFULLY ON AN ECOBOOST AND IT'S WORKING PERFECTLY!
     

    Attached Files:

    JimC, fiveliter, solodogg and 10 others like this.
  2. Coyote Red

    Coyote Red Well-Known Member

    First Name:
    Alan
    Vehicle(s):
    2016 5.0 Coyote Red
    Joined:
    Oct 9, 2016
    Location:
    Port Lavaca,Tx.
    Posts:
    1,107
    Likes Received:
    293
    Garage Profiles:
    1
    Occupation:
    Caregiver, IT /Custom Car Consultant
    0   0   0
    Kinda geeky, but you seem to enjoy it, congrats & thanks for the contribution. How is it living in UAE?
     
  3. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    Thanks! I would say UAE is a really convenient place to live in as it's mixture of East & West culture.
     
  4. mtoo22

    mtoo22 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Ecobeast Mustang
    Joined:
    Sep 1, 2016
    Location:
    Washington, DC
    Posts:
    157
    Likes Received:
    21
    Rating:
    100%
    1   0   0
    Possible on Ecoboost this should be.
     
  5. solodogg

    solodogg Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2015 Mustang Ecoboost
    Joined:
    Sep 13, 2016
    Location:
    Orlando
    Posts:
    444
    Likes Received:
    164
    0   0   0
    #5 solodogg, Jan 3, 2018
    Last edited: Jan 3, 2018
    Got a part number for the pump by chance? Since the GT/V6/EB ABS modules are the same part number, this can likely be accomplished with just the pump and some as-built mods to the existing ABS module.

    **EDIT** n/m found it, EB and GT part numbers for both controller and pump are identical.
     
  6. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    The part numbers are identical across all the trims but I guess there's a firmware difference, I tried changing only the module but it didn't work so you MUST change both
     
  7. codemanstang

    codemanstang Well-Known Member

    Vehicle(s):
    15 GT Prem
    Joined:
    Jun 30, 2017
    Location:
    OC CA
    Posts:
    399
    Likes Received:
    61
    0   0   0
    on the 2018's it is there
     
  8. Etienne

    Etienne Well-Known Member

    Vehicle(s):
    15 v6 magnetic mt 3.55
    Joined:
    Aug 17, 2015
    Location:
    Ontario
    Posts:
    108
    Likes Received:
    28
    0   0   0
    Is it the purple or the blue part on the pics? or none téléchargement.jpg téléchargement (1).jpg
     
  9. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
  10. Falk03

    Falk03 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    Mustang Convertible
    Joined:
    Aug 9, 2017
    Location:
    Munich, Germany
    Posts:
    123
    Likes Received:
    40
    0   0   0
    #10 Falk03, Jan 6, 2018
    Last edited: Feb 4, 2018
    Have you tried to enable Launch Control too?

    Update: stupid question because LC is for manual cars only. Sorry for the confusion.
     
  11. Chameleon

    Chameleon Well-Known Member
    Gold Sponsor


    Vehicle(s):
    03' Cobra, 05' GT, 13' GT, 15' GT
    Joined:
    Feb 17, 2014
    Location:
    S550 INTERIOR DRESS UP
    Posts:
    11,751
    Likes Received:
    4,138
    Rating:
    100%
    20   0   0
    Nice!
     
  12. StangATX

    StangATX Project Corrupted Cyclone

    Vehicle(s):
    2016 S550 White Corrupted Cyclone
    Joined:
    Dec 7, 2015
    Location:
    Austin, TX
    Posts:
    1,195
    Likes Received:
    308
    0   0   0
    Pretty nice!!! Thanks man!
     
  13. StangATX

    StangATX Project Corrupted Cyclone

    Vehicle(s):
    2016 S550 White Corrupted Cyclone
    Joined:
    Dec 7, 2015
    Location:
    Austin, TX
    Posts:
    1,195
    Likes Received:
    308
    0   0   0
  14. StangATX

    StangATX Project Corrupted Cyclone

    Vehicle(s):
    2016 S550 White Corrupted Cyclone
    Joined:
    Dec 7, 2015
    Location:
    Austin, TX
    Posts:
    1,195
    Likes Received:
    308
    0   0   0
    I still wonder... What's so different in it? I'm sure we could reprogram it through IDS :shrug:
     
  15. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    Just a heads up!

    I found a much easier and a cleaner way to do this...there's a tool that can enable it....I'll post the guide in a day or 2
     
    JimC and MakStang like this.
  16. MakStang

    MakStang Well-Known Member

    First Name:
    Makis
    Vehicle(s):
    A 2017 miraculous little beast
    Joined:
    Dec 11, 2016
    Location:
    Greece
    Posts:
    1,678
    Likes Received:
    244
    0   0   0
    Interested in this as hell! Can this be changed for the EcoBoost as well? Can you share the As-built values that you changed? :headbang:
     
  17. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    But does the AT support LC?
     
  18. MakStang

    MakStang Well-Known Member

    First Name:
    Makis
    Vehicle(s):
    A 2017 miraculous little beast
    Joined:
    Dec 11, 2016
    Location:
    Greece
    Posts:
    1,678
    Likes Received:
    244
    0   0   0
    To be honest I don’t know, does it? A few months back Cobb announced Transbrake, which is a launch control system for the automatic, but it only works if you have the OTS maps. I am Tune+ tuned, so I am patiently waiting for this to be available to pro-tuners.

    Maybe you [MENTION=30192]Thestangb[/MENTION] can figure this out as well? Ayham it’s up to you man!

    EDIT: I just realized that [MENTION=20219]StangATX[/MENTION]’s car is automatic, so yes it should work. The question is does it work on the EB?
     
  19. OP
    OP
    Thestangb

    Thestangb Well-Known Member

    First Name:
    X0AYHAM0X
    Vehicle(s):
    Black S550
    Joined:
    May 8, 2017
    Location:
    UAE
    Posts:
    163
    Likes Received:
    52
    0   0   0
    I did enable LC on my car but there's no difference lol
     
  20. MakStang

    MakStang Well-Known Member

    First Name:
    Makis
    Vehicle(s):
    A 2017 miraculous little beast
    Joined:
    Dec 11, 2016
    Location:
    Greece
    Posts:
    1,678
    Likes Received:
    244
    0   0   0
    You mean you enabled it but it doesn’t work?
     
Loading...

Share This Page