2015 mustang gt clicking sound

Discussion in 'V8 5.0L Engine / Mods: Bolt-ons, Exhaust, Tuning' started by therod785, Sep 18, 2019.

  1. therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    For the past month I've been getting a knock sensor code on my nguage

    I checked around my engine to see if something is loose that light cause false knock.

    While I checked I ran the engine and heard a loud clicking soun . I had not heard it before. Looks like it is coming from the throttle body area.
    When it clicks my rpms drop about 100rpm . This is with AC off.
    First got knock sensor code when I ran Lund flex tune




    Included video . Clicks start around 20secconds and clicks about five times in video.

    Current mods :
    2018 manifold with mmr lockouts
    47lbs injectors
    Lund e85 tune nguage
    Air aid inlet tube with stock air box
    Mbrp muffler delete
    Magna flow Tru X resonator
     
  2. Kong76

    Kong76 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Ingot Silver GT
    Joined:
    Apr 23, 2016
    Location:
    Turlock, Ca
    Posts:
    1,432
    Likes Received:
    248
    0   0   0
    My 16' did this all last summer. Some say bad throttle body and replace. Mine actually stopped doing it oddly.
     
  3. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    That's odd, almost sounds like the fuse click when you turn the heated/ac seats on.
     
  4. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    AC off and I didn't touch seat controls at all.
    Also looked around some more and noticed a space between fan and radiator might cause false knock.

    I flashed E85 tune and drove all day yesterday. No cel or knock sensor code so far. 20190918_091656.jpg
     
  5. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    Your getting knock that's showing in a datalog or are your getting a CEL regarding knock sensor(didnt know there was one). If your throwing a code about the knock sensor then maybe one of the sensors itself is bad or got disconnected. If your seeing knock in a datalog, how much? Low rpm knock is common even on corn.

    Lund turns the fans on at like 196* CHT so if you dont have a 170* Thermostat your fans are on so maybe it's a bearing in the fan or something stuck in there/hitting something.

    I'm not saying it's the seats it just sounds like when the fuse clicks for the seats.
     
  6. sloppymax

    sloppymax Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Jun 2, 2015
    Location:
    Matthews, NC
    Posts:
    228
    Likes Received:
    54
    Rating:
    100%
    1   0   0
    I had a similar noise and mine ended up being the TB. In your video, it looks like your purge valve is unplugged and hanging just over the left of the TB. Were you testing it?
     
  7. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    #7 therod785, Sep 19, 2019
    Last edited: Sep 19, 2019
    Just drove this morning My CEL light came on and nguage code says knock sensor. I did a datalog and knock is at 0 throughout. I dont think it is monitoring knock.
    flatline is knock with RPM up/down

    not sure how to turn on knock monitoring

    couple more pics might be the issue not sure until i datalog again.

    knock datalog.PNG 20190919_092005.jpg 20190919_092023.jpg 20190919_092059.jpg
     
  8. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    What's the code number p*****

    You can monitor real time knock on the ngauge, I have an x4 and it's under datalog probably similar on ngauge.

    If its throwing a code for it then something's wrong with the sensor or wiring. Have you had the intake mani off before? The knock sensor(theres 2) is right under it and I wonder if it somehow got disconnected/never reconnected. Also maybe one of the sensors just shit the bed.

    I'd contact lund and see if they are familiar with this happening to another customer and what they think you should try cause I've never heard it throwing a code

    If you can drive on the stock tune I'd flash back to stock and see if the CEL comes back. If it does its probably something to do with the sensor itself.
     
  9. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    ok Just hooked it up
    now theres more codes than before.

    A friend of mine installed the 18 mani and injectors. I ordered it brand new almost a year ago. 20190919_093058.jpg 20190919_093215.jpg 20190919_093239.jpg 20190919_093247.jpg 20190919_093257.jpg
     
  10. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    #10 therod785, Sep 19, 2019
    Last edited: Sep 19, 2019
    I went back and forth with 2 tunes and CEL turned off, but comes back on after a day or so. I jumped from FLEX to E85 tunes. I also went to 93 tune and CEL turned on for the same knock sensor.

    Have had the mani and tune for almost a year now. Up until a month ago it started with these problems.

    Might be purge valve. Going to autozone to get a new one $32 =]
     
  11. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    You paid the extra $$ with the lund tune for the aftermarket mani right?

    Maybe the wire harness for the knock sensor got caught on something and wear and tear is exposing the wire and its shorting?

    See if you can have your buddy take the mani off to check the wire and connection.

    P.S. double check the fuses, make sure they are all pushed down, it's a long shot but I've fixed things before that way strangely.
     
  12. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    Was afraid of having to pull out manifold lol

    But will do asap.
     
  13. ManBearPig

    ManBearPig Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT
    Joined:
    Sep 14, 2015
    Location:
    Nashville
    Posts:
    1,117
    Likes Received:
    263
    0   0   0
    My 2016 GT did this for a while. Replaced the TB and the battery at the same time. One of those two things fixed it.
     
  14. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    Did another Datalog, still knock is measuring 0's . No up or down. Something isnt let it monitor knock. Can't seem to figure out how to turn it on .
     
  15. ForYourOwnGood

    ForYourOwnGood Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2017 Grabber Blue 5.0
    Joined:
    Jun 28, 2016
    Location:
    Central MA
    Posts:
    1,342
    Likes Received:
    554
    Rating:
    100%
    1   0   0
    My TB did the same thing for 2 years. I bought a new one from Tasca and its fixed. As far as your knock sensor issues, maybe you knocked one of the plugs off putting the intake on. Get yourself a $15 depstech wifi borescope on amazon and look under there.
     
  16. ManBearPig

    ManBearPig Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 GT
    Joined:
    Sep 14, 2015
    Location:
    Nashville
    Posts:
    1,117
    Likes Received:
    263
    0   0   0
    Knock sensor issue you are having is likely completely unrelated to to TB clicking.
     
  17. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    Ya manbearpig is right, if you know someone with a 15-17 try throwing their TB on your car and see if the clicking goes away.

    Then your going to have to take off the IM and make sure the knock sensor is connected and wires are not chewed up. If wires look good and all fuses are pushed in(just for good measure) then contact lund(they will be more inclined to help you if you've tried troubleshooting yourself) and see if they have any tips or if they can resend the tune to double check it's not tune related. If all above fails you might want to look into grabbing 2 new sensors but I cant see though how 2 would fail at the same time.
     
  18. Chad1986

    Chad1986 Well-Known Member

    First Name:
    Chad
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Aug 8, 2019
    Location:
    Overland Park KS
    Posts:
    58
    Likes Received:
    9
    0   0   0
    I have seen both throttle body and purge valve cause similar noise. Just put a set of bunny ears on and put them to the throttle body, and the purge valve, you will hear which one it is very easily. You could also use a screw driver, but bunnt ears will work much better for that. If you don't have you could get from oreillys for about 20 bucks, they come in handy. I do believe that the knock sensor codes are unrelated as well.
     
  19. OP
    OP
    therod785

    therod785 Active Member

    First Name:
    Erik
    Vehicle(s):
    2015 Mustang GT
    Joined:
    Mar 10, 2019
    Location:
    McAllen
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    0   0   0
    Ok. So I resolved the knock sensornfaults lmao.

    I looked at my stock 15 mani and saw it had some loose cable . It was the knock sensor connection . Confirmed when I removed the 18 mani.

    Now off to find out the other problem. 20190923_091407.jpg 20190923_094222.jpg
     
    ChiTownStang26 likes this.
  20. ChiTownStang26

    ChiTownStang26 Well-Known Member

    Vehicle(s):
    2016 Mustang GT Premium ~2016 Mustang V6(sold)~
    Joined:
    Aug 19, 2016
    Location:
    Chicago
    Posts:
    290
    Likes Received:
    76
    0   0   0
    Haha I knew it!!!!
     
    therod785 likes this.
Loading...

Share This Page