2015+ S550 Mustang Forum (GT, GT350, GT500, Mach 1, Ecoboost) - Mustang6G.com 28 - Boomba Racing - 1
2015+ S550 Mustang Forum (GT, GT350, GT500, Mach 1, Ecoboost) - Mustang6G.com
Homepage Wiki MOTM Register Search Today's Posts Mark Forums Read Ford Bronco Forum Calendar Garage


Go Back   2015+ S550 Mustang Forum (GT, GT350, GT500, Mach 1, Ecoboost) - Mustang6G.com > Technical Subforums > Forced Induction - 5.0L V8 Engine

Forced Induction - 5.0L V8 Engine Discussion of superchargers, turbo, nitrous and related for the 5.0L V8 engine.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-11-2017, 09:04 PM   #526
MidLifeCrisis_Stang
Member
 
MidLifeCrisis_Stang's Avatar
 
Name: Al
Drives: 2016 GT Premium w/ Performance Package
Join Date: Sep 2015
Location: Putnam County, NY
Posts: 170
Thanks: 19
Thanked: 34 Times in 29 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by cmylxgo View Post
Finally got around to installing the new tensioner tonight and my idler pulley seems sloppy and moves around a lot with the supplied bolt before fully tighten. Anyone else notice this? Should I try to center it or push to the inside before I tighten the alien bolt?
I had same issue, seems to be the slop between the bolt and the spacer that causes the issue. I tried to center as best as possible and tightened it. So far i have not had any issue related to the new tensioner. My belt chirp did return after the tensioner replacement and Whipple ended up sending out replacement stands for the idler plate. I just performed that install last weekend and I have been chirp free since....
__________________
2016 GT Premium - Shadow Black | Performance Package | Navigation
Whipple 2.9 Stage 2, 132mm TB and 72lb Injectors | Boundary OPG | MMR TG | Corsa Sport Catback | BMR Cradle Lockout | Steeda Clutch Spring | Steeda Jacking Rails | JLT Catch Can |
MidLifeCrisis_Stang is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2017, 09:58 PM   #527
cmylxgo
Member
 

Drives: 2015 Mustang GT - Magnetic Automatic
Join Date: Apr 2016
Location: Macomb
Posts: 221
Thanks: 50
Thanked: 56 Times in 37 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
Ok...this is how I solved my dilemma. I took the one spacer from the old set that had the correct size hole to center the bolt. Just took the car out for a flog session and the belt stayed on and is riding true. Thanks for the feedback.

-Cmy
Attached Images
 
cmylxgo is offline   Reply With Quote
Users thanking this:
Old 05-12-2017, 02:49 PM   #528
MidLifeCrisis_Stang
Member
 
MidLifeCrisis_Stang's Avatar
 
Name: Al
Drives: 2016 GT Premium w/ Performance Package
Join Date: Sep 2015
Location: Putnam County, NY
Posts: 170
Thanks: 19
Thanked: 34 Times in 29 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by cmylxgo View Post
Ok...this is how I solved my dilemma. I took the one spacer from the old set that had the correct size hole to center the bolt. Just took the car out for a flog session and the belt stayed on and is riding true. Thanks for the feedback.

-Cmy
I may do the same. Thanks.
__________________
2016 GT Premium - Shadow Black | Performance Package | Navigation
Whipple 2.9 Stage 2, 132mm TB and 72lb Injectors | Boundary OPG | MMR TG | Corsa Sport Catback | BMR Cradle Lockout | Steeda Clutch Spring | Steeda Jacking Rails | JLT Catch Can |
MidLifeCrisis_Stang is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 06:46 PM   #529
Roh92cp
Member
 
Roh92cp's Avatar
 
Name: Shawn
Drives: OW GTPP
Join Date: Jun 2015
Location: Maine
Posts: 1,979
Thanks: 353
Thanked: 667 Times in 491 Posts
Mentioned: 35 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 2 reviews
Well I have about 1500 miles now noise free since new idlers and stands have gone on. I kept using my old belt that was making noise just to be sure the it wasn't just a belt change that got rid of the noise. Thanks to Dustin and the Whipple team for their undying customer support and always working harder to improve there products
__________________
2.9L WHIPPLE, 3.5" pulley, flight control 15 GTPP OW, NEW ENGINE STOCK OPG FAILED, MMR crank and OPG, MMR head cooling mod and secondary timing chain tensioner, ATI damper, MGW shifter, Niche Vicenza 20x10 squared 265/35 front 275/35 rear on CJ Pony springs. MBRP catback with customs mufflers and resonator.
Roh92cp is online now   Reply With Quote
Users thanking this:
Old 05-19-2017, 04:31 PM   #530
sigintel
Member
 

Drives: 2015 GT
Join Date: Nov 2015
Location: Texas
Posts: 523
Thanks: 255
Thanked: 187 Times in 124 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
No belt noise

Been running the ultra simplified routing with huge success.
No squeek, no chirp and no insanely loud death squeal on lift throttle 1-2 shift from 6800 rpm in 1st gear.

Uses stock tensioner in stock location.
Idler plate is NOT bolted to supercharger leaving gap if necessary.
No bending/flex load on the idler plate trying to force everything to line up.
Flex loaded idler plate seems to turn the entire front engine cover into a f#!&n sound board like a guitar.
Only 4 standoffs are used: the ones running a perimeter and not any that would be 'inside' the pattern.
Only 1 idler is mounted to the idler plate as shown.
Tested with intake/SC pushed back, forward or max twisted alignment either way and I couldnt get this setup to chirp or squeal.

Tested 4.0, 3.625, 3.5 pulleys:
91" belt w 4.0 pulley (road course)
90.5"-90.2" belt w 3.5 pulley (strip)
8X.X" for 3.0? (add offset idler hole for clearance if going crazy small)

edit* I was asked if this is a cheaper order option to compete with PC/VT/Pax pricing but I cant answer.
This was not done with Whipple.
Car has been run hard like this with 2 road course weekends and 3000+ miles driving in uhhh Mexico...
No belt dusting or pulley slip evident.
Attached Images
 

Last edited by sigintel; 05-19-2017 at 04:45 PM.
sigintel is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 04:48 PM   #531
Roh92cp
Member
 
Roh92cp's Avatar
 
Name: Shawn
Drives: OW GTPP
Join Date: Jun 2015
Location: Maine
Posts: 1,979
Thanks: 353
Thanked: 667 Times in 491 Posts
Mentioned: 35 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 2 reviews
Very interesting, I've also learned it was the top bolt area contact from plate to SC that caused issues. When my SC and lower intake was unbolted and pushed back as far as it would go, it was still binding on the plate when torqued down. Not sure how far off it is but for mine not enough to make any noise at this point.

By the way nice job on the alternate belt routing
__________________
2.9L WHIPPLE, 3.5" pulley, flight control 15 GTPP OW, NEW ENGINE STOCK OPG FAILED, MMR crank and OPG, MMR head cooling mod and secondary timing chain tensioner, ATI damper, MGW shifter, Niche Vicenza 20x10 squared 265/35 front 275/35 rear on CJ Pony springs. MBRP catback with customs mufflers and resonator.
Roh92cp is online now   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 01:06 PM   #532
brandonalberd
Member
 
brandonalberd's Avatar
 

Drives: Magnetic S550
Join Date: May 2017
Location: Dickson, TN
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked: 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
For the sake of not reading back through 35 pages of this, has the new Tensioner/Idler Plate/Standoffs fixed most of you guys issues? Mines a '16. Had the car since 9K miles. Now has 11K and just started doing it. Cold start is worst, drive it for a while it gets less noticeable but still there. Contacted Whipple today so hoping I heard something soon.
brandonalberd is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 01:29 PM   #533
brandonalberd
Member
 
brandonalberd's Avatar
 

Drives: Magnetic S550
Join Date: May 2017
Location: Dickson, TN
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked: 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
@MidLifeCrisis_Stang i'm having the same issue as your first video
brandonalberd is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 01:52 PM   #534
Jmeo
You said member ;)
 
Jmeo's Avatar
 
Name: Jaime
Drives: 2017 Premium A6 Magnetic
Join Date: May 2014
Location: Massachusetts
Posts: 3,885
Thanks: 689
Thanked: 1,393 Times in 907 Posts
Mentioned: 90 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Garage
iTrader Score: 14 reviews
Pretty sure these updates fixed everyone's
__________________
17' GT premium A6: Whipple, Steeda, Airlift 3H, Kooks, Magnaflow, Borla, Roush, Ford Racing, Mishimoto, WMG, Trufiber, Diode Dynamics, DSS, Brembo, G-Loc, Saleen, GlowShift,
GTFOSquad #0052
Instagram: jmeo291
Facebook Group https://www.facebook.com/groups/499781586894652/My build thread http://www.mustang6g.com/forums/showthread.php?t=66890
Jmeo is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 01:55 PM   #535
brandonalberd
Member
 
brandonalberd's Avatar
 

Drives: Magnetic S550
Join Date: May 2017
Location: Dickson, TN
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked: 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
I bought the car with 9K miles and didn't make a peep. Rained like 3 days ago and noticed it a bit. Maybe I've just never noticed it till now. Goes away after its driven for probably an hour or so. Start up is the worst. Drives me insane. Called Whipple today and supposed to be getting a phone call back here soon.
brandonalberd is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 04:44 PM   #536
brandonalberd
Member
 
brandonalberd's Avatar
 

Drives: Magnetic S550
Join Date: May 2017
Location: Dickson, TN
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked: 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
I called Whipple around 8:45 their time this morning. Still haven't heard back but hoping to today. I'm super OCD with my vehicles and this ish is about to drive me mad.
brandonalberd is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 08:19 PM   #537
MidLifeCrisis_Stang
Member
 
MidLifeCrisis_Stang's Avatar
 
Name: Al
Drives: 2016 GT Premium w/ Performance Package
Join Date: Sep 2015
Location: Putnam County, NY
Posts: 170
Thanks: 19
Thanked: 34 Times in 29 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by brandonalberd View Post
@MidLifeCrisis_Stang i'm having the same issue as your first video
I've put on about 1500 chirp free miles since swapping out the idler plate stands. Whipple initially sent out a replacement tensioner, after a couple of hundred miles the chirp returned and Whipple then sent me the new stands. I think (knock on wood) that my chirp issues have been solved. Based on what I've read the tensioner solves a good amount of chirp issues, others also require the stands. In a previous post I mentioned that I did not loosen up the SC as outlined in the install instruction, I was short on time and decided to just do the stands. If the chirp were to return I would then loosen up and pull the SC forward as instructed.
__________________
2016 GT Premium - Shadow Black | Performance Package | Navigation
Whipple 2.9 Stage 2, 132mm TB and 72lb Injectors | Boundary OPG | MMR TG | Corsa Sport Catback | BMR Cradle Lockout | Steeda Clutch Spring | Steeda Jacking Rails | JLT Catch Can |
MidLifeCrisis_Stang is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2017, 09:00 PM   #538
brandonalberd
Member
 
brandonalberd's Avatar
 

Drives: Magnetic S550
Join Date: May 2017
Location: Dickson, TN
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked: 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by MidLifeCrisis_Stang View Post
I've put on about 1500 chirp free miles since swapping out the idler plate stands. Whipple initially sent out a replacement tensioner, after a couple of hundred miles the chirp returned and Whipple then sent me the new stands. I think (knock on wood) that my chirp issues have been solved. Based on what I've read the tensioner solves a good amount of chirp issues, others also require the stands. In a previous post I mentioned that I did not loosen up the SC as outlined in the install instruction, I was short on time and decided to just do the stands. If the chirp were to return I would then loosen up and pull the SC forward as instructed.
I called this morning at around 8:45 Fresno, CA time. Was supposed to get a call back but I assume they got busy so hoping to hear from them tomorrow if anything. Friend of mine here in town ended up getting billet tensioner, idler stands and idler plate I believe.
brandonalberd is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Whipple Gates Belt Squeak BLKONBLK2015 Forced Induction - 5.0L V8 Engine 129 02-21-2017 09:55 PM
whipple gates belt instal Sheff Forced Induction - 5.0L V8 Engine 9 08-11-2016 09:23 PM
Whipple 6rib belt 15orange5.0 Forced Induction - 5.0L V8 Engine 9 07-17-2016 02:08 PM
Whipple 10 rib belt terryj Forced Induction - 5.0L V8 Engine 1 06-16-2016 05:03 PM
A/C Drive Belt on ATI Super Damper (Whipple 10 Rib Belt Kit) Vile_the_Bastage Forced Induction - 5.0L V8 Engine 2 04-17-2016 01:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.4 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.Navbar with Avatar by Motorradforum

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.